Епидемиология на миастения гравис - Иванов, Златин; Стефанов, Георги; Искров, Георги; Стефанов, Румен (Редки болести и лекарства сираци, 2021)
Миастения гравис (МГ) е прототипно автоимунно заболяване, което води до характерна уморяемост и слабост на очедвигателните, булбарните и дихателните мускули, както и на мускулите на тялото и крайниците. В зависимост от засегнатата мускулна група МГ се дели на очна и генерализирана форма. За отчитане тежестта на заболяването най-често се използва модифицираната скала на Osserman. В зависимост от възрастта на отключване на симптомите се наблюдава МГ при възрастни, ювенилна МГ и вродени миастенни синдроми. Изучаването на епидемиологията на МГ е важна задача, защото поставянето на диагнозата налага мултидисциплинарно сътрудничество между медицински специалисти от различни области. Пациентската популация при МГ е разнородна по възраст, като при възрастните пациенти често се наблюдават коморбидности. Сериозната прогноза на МГ изисква прецизно и обширно изучаване на тази патология. Настоящата публикация има за цел да анализира епидемиологичните данни за МГ, да представи оценка за разпространението на МГ в България, както и да опише пътя на пациента с акцент върху ключови моменти и проблемни области.