Множествени подкожни метастази от белодробен карцином – рядък случай в практиката - Цветкова, Силвия; Дойкова, Катя (Редки болести и лекарства сираци, 2021)
Въведение: Мекотъканните метастази от белодробен карцином в областта на скелетната мускулатура, подкожието и кожата са рядко срещани. Най-често те се развиват при вече диагностицирани пациенти, като в много редки случаи се появяват по едно и също време или преди визуализацията на първичния злокачествен тумор. Клиничен случай: Представяме 50-годишна жена, пушачка, с множествени нодуларни лезии, разположени в областта на меките тъкани и подкожието на дорзума, торакса и корема. Находките са с различна големина от няколко милиметра до 47 мм, като някои от тях са палпаторно подвижни, а други са плътни, болезнени и зачервени. Давност на измененията: два месеца преди посещението в диагностичния център. Извърши се компютърна томография (КТ) на торакса и абдомена, нативно и след въвеждане на интравенозна контрастна материя. Установи се голяма мекотъканна формация, ангажираща горен преден медиастинум асиметрично в дясно с инфилтрация на големите съдове на това ниво, метастази в лимфни възли на шията и медиастинума, метастази в двете надбъбречни жлези и дифузни мекотъканни подкожни и кожни метастази. Хистологичното изследване доказа дребноклетъчен белодробен карцином, по повод на който се приложи химиотерапия. Четири месеца след началото на лечение пациентката почина. Заключение: Подкожните нодуларни метастази са израз на авансирал злокачествен процес и рядко те са първата проява на онкологично заболяване. Когато са резултат от дребноклетъчен белодробен карциом, те са признак на висока злокачественост и са свързани с ниска преживяемост.