Рядък случай на солитарен плазмоцитом на черепа - Пенчев, Пламен; Петров, Петър-Преслав; Енчев, Явор; Фернандес, Каролина; Илиев, Богомил (Редки болести и лекарства сираци, 2023)
Плазмоцитомът е много рядък тумор с неизвестна етиология. Тези лезии могат да се появят като единични или множествени маси, които могат да прогресират до мултиплен миелом. Средната възраст на поставяне на диагнозата е от 55 до 60 години. Плазмоцитомът се наблюдава по-често при мъжете. Възможно е предишно излагане на радиация или химикали да увеличи риска от плазмоцитом. Представяме клиничен случай на 66-годишна пациентка, постъпила в клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Марина” с клинична изява на главоболие и нарастваща подкожна туморна формация, локализирана в тилната част отляво. Направеният скенер на главен мозък откри данни за туморна формация, обхващаща черепа, съмнителна за плазмоцитом. Под обща анестезия беше постигната пълна екстирпация на туморната маса чрез микрохирургична техника. Извърши се краниопластика с титаниева мрежа и се постигна добър козметичен ефект. Следоперативно пациентката имаше подобрение в неврологичния статус, бе вертикализирана на първия ден след интервенцията и дехоспитализирана на петия ден.