Рядък случай на пациент с токсична епидермална некролиза (синдром на Лайел) - Мазнев, Михаил; Дерменджиев, Светлан; Туфкова, Стоилка; Божилов, Владимир; Низамова, Веселина; Мурджева-Манолова, Мария (Редки болести и лекарства сираци, 2023)
Токсичната епидермална некролиза, въпреки че е рядко срещано заболяване, е животозастрашаващо състояние с висока смъртност (25–70%), характеризиращо се със свличане на епидермиса и засягане на лигавиците. Най-често токсичната епидермална некролиза може да възникне вследствие на употреба на различни групи медикаменти, но възможни причинители могат да бъдат също инфекция, тумори и ваксини. Синдромът на Стивън-Джонсън се счита, че е в същия спектър на епидермолизата, предизвикана от лекарства, като разликата е в степента на засягане на кожата. Представяме случай на пациент с токсична епидермална некролиза с подлежащо туморно заболяване и употреба на антибиотик. Случаят служи, за да покаже комплексността на диагностично-терапевтичните мероприятия при това рядко заболяване.