Редките доброкачествени хематологични заболявания – отново във фокуса - Банчев, Атанас; Константинов, Добрин (Редки болести и лекарства сираци, 2023)
Класическото разделение на хематологията на „доброкачествена хематология“ или „хематология“ и „злокачествена хематология“ или „онкохематология“ намира все по-осезаемо своята аргументация в съвремието. С изключение на желязонедоимъчната анемия, всички доброкачествени хематологични заболявания – в т.ч. нарушения на хемостазата и тромбозата, хемолитични и наследствени анемии спадат в рубриката на редките болести. В съществената си част се касае за вродени заболявания, изискващи комплексен подход в терапията, съпътстваща живота на отделния индивид и семейството му от люлка до гроб. В този контекст познаването на особеностите на тези нозологични единици е в еднаква степен важно както за специалистите по детска хематология, така и за тези със специалността клинична хематология, транфузионна хематология. Стремежът към сформиране и работа в мултидисциплинарни екипи за пациенти с редки доброкачествени хематологични заболявания за втора поред година събра различни специалисти в рамките на форума „Haemothal”. В експертната среща взеха участие хематолози, детски хематолози, трансфузиолози, генетици, акушер-гинеколози, ортопеди, ендокринолози, кардиолози и други специалисти, които в рамките на три дни дискутираха в областите на доброкачествената хематология. Особен фокус в програмата зае грижата за хората с хемофилия и таласемия майор, но беше отделено внимание на пациентките с нарушения в кръвосъсирването, както и на пациентите с тромбоцитните нарушения. Сред лекторите се отличи сериозно участие на колеги от Германия, Норвегия, Република Северна Македония. С второто издание на форума “Haemothal” организационният комитет прави заявка за създаване на традиционна среща на специалистите, ангажирани в грижата за пациентите с редки доброкачествени хематологични заболявания, с което се надяваме нуждите на тези пациенти да станат все по-разпознати, грижата за тях – все по-съвременна и все по-комплексна. В следващите страници предлагаме на вниманието Ви избрани доклади от отминалия форум, състоял се в Парк Хотел „Кайлъка“, гр. Плевен през март 2023 г. и пожелаваме ползотворно четене и до нови срещи!