Чернодробни усложнения при ß-таласемия - Кофинова, Деница (Редки болести и лекарства сираци, 2023)
Бета-таласемията е едно от най-честите автозомно-рецесивни заболявания. С подобряване на хелаторното лечение и навлизането на неинвазивните методики за оценка и проследяване на желязното натрупването, качеството и продължителността на живот на пациентите с ß-таласемия значително се подобри. Черният дроб е първия таргетен орган, който се уврежда, директно и индиректно. В настоящия обзор се разглеждат най-честите чернодробни усложнения като развитие на фиброза и цироза, методи за оценка на желязното натоварване, хронични вирусни хепатити, развитие на хепатоцелуларен карцином и холелитиаза.