Тромбоцитопения и COVID-19 – предизвикателството все още остава - Славчева Попова, Ваня (Редки болести и лекарства сираци, 2023)
Бързото разпространение на COVID-19, както и критичният брой на смъртните случаи в световен мащаб наложиха необходимостта за кратко време да се предприемат ефективни мерки за ограничаване разпространението на заболяването, изграждане на диагностично терапевтичен алгоритъм и мерки, свързани с превенция на болестта. Към днешни дни е общоприето становището за системния характер на заболяването, като в немалка част от наличните доклади са представени данни за ангажиране на хемопоезата. Целта на настоящия преглед е на базата на публикувани доклади за периода след 2019 г. да се направи обзор върху възможните патогенетични механизми, водещи до развитие на тромбоцитопения при пациенти с доказан COVID-19.