Сравнителен анализ между дентинова дисплазия тип I и дентинова дисплазия тип II - Митева-Катранджиева, Цонка (Редки болести и лекарства сираци, 2017)
Дентинова дисплазия тип I и дентинова дисплазия тип II са редки генетични заболявания, които засягат зъбите. Те се характеризират с абнормно развитие на дентина. Цел на настоящата публикация е открояване на различията между двата типа дентинова дисплазия, което може да подпомогне по-лесното диагностициране на двете заболявания от общопрактикуващите дентални лекари, които не се сблъскват често с тези болести поради ниското им разпространение. Като клинична симптоматика двата типа дентинова дисплазия имат някои прилики, но задълбочен клиничен анализ, подпомогнат от диагностични лабораторни изследвания, правят възможна диференциалната диагноза между двете заболявания в ежедневната обща дентална практика и невинаги е необходимо назначаване на допълнителна консултация със специалист.