Стратегия при хирургичното лечение на кистичен вестибуларен шваном: доклад на случай - Пенчев, Пламен; Петров, Петър-Преслав; Иванов, Кирил; Ильов, Илко; Енчев, Явор; Илиев, Богомил (Редки болести и лекарства сираци, 2024)
Доброкачествените тумори, наречени вестибуларни шваноми, произхождат от осмия черепномозъчен нерв и имат променлива естествена история. Клинично и рентгенологично солидният вариант се отличава от формите на кистични вестибуларни шваноми, рядка доброкачествена подгрупа. Представяме клиничен случай на 67-годишен пациент, постъпил в клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Марина” с клинична изява на пареза на десния лицев нерв, атаксия, промяна на вкуса и шум в дясното ухо от няколко месеца. ЯМР откри кистичен шваном в десния понтоцеребеларен ъгъл (Samii - 4a, Koos - IV). Беше извършена дясна субокципитална краниектомия с използване на ретросигмоиден достъп под обща анестезия. Интраоперативно беше открит жълтеникав кистичен тумор, заедно с ясно очертание от околния паренхим. Чрез микрохирургична техника, невромониторинг и невроендоскопска техника, субтотална резекция на кистите бе осъществена. Постоперативни усложнения не са наблюдавани. Следоперативно се оцени дисфункцията на лицевия нерв по скалата на Хаус-Бракман – 2. След консултациите на третия месец се подобри функцията на лицевия нерв (скала на Хаус-Бракман – 1).