Посттравматична възходяща миелопатия след увреждане на гръбначния мозък: доклад на клиничен случай - Велев, Андрей; Александров, Александър; Пенчев, Пламен (Редки болести и лекарства сираци, 2024)
Увреждането на гръбначния мозък е сериозно медицинско състояние, което носи дълбоки последици за пациента, семейството му и по-широката общност. Състоянието има потенциал да доведе до парализа, сензорно увреждане и увреждане на функциите на червата и пикочния мехур. То може да бъде причинено както от травматични, така и от нетравматични фактори. Пътнотранспортните произшествия са основната причина за травматичните случаи, докато нетравматичните причини включват гръбначни тумори и дегенеративни заболявания. Освен това си струва да се отбележи, че има няколко неврологични промени, които могат да възникнат автономно от основната гръбначна нестабилност, включително сирингомиелия и подостра посттравматична възходяща миелопатия. Статията очертава клиничен случай, включващ 56-годишен пациент от мъжки пол, който е претърпял падане, довело до удар с главата, впоследствие водещо до появата на различни усложнения като многостепенни дискови хернии, исхемична миелопатия и допълнителни гръбначни увреждания. Пациентът е претърпял множество хирургични процедури, като микродискектомия и имплантиране на 3 броя кейдж; обаче състоянието му се влошава. Впоследствие следващата фаза на лечението включва медикаментозна терапия и физиотерапия, което води до подобрен обхват на движение, намалена мускулна контрактура и облекчаване на болката. Този конкретен случай илюстрира сложната природа на увреждането на гръбначният мозък и подчертава необходимостта от цялостна и интензивна интервенция с цел подобряване на функционалния капацитет на пациента.