Усложнение на лумбална дискова херния след хомеопатично лечение: доклад на клиничен случай - Иванов, Кирил; Васви, Едвин; Петров, Петър-Преслав; Ильов, Илко; Пенчев, Пламен (Редки болести и лекарства сираци, 2024)
Дисковата херния е често срещано заболяване в зрялата част на населението, водещо до болки в гърба, ишиас и вариращи нива на физически увреждания. Тя представлява разкъсване на съединителна тъкан в междупрешленните дискове, най-често в поясния сегмент на гръбнака, което често се причинява от травма, но е обвързано с дегенеративни промени в структурата на дисковете. Представяме клиничен случай на пациентка с лумбална дискова херния и симптоматика, изразена в болки в кръста и опашната област след неуспешно хомеопатично лечение с инжекции. ЯМР показва наличието на седалищен абсцес, причинен от инфекция със staphyloccocus aureus, появила се в следствие на инжектирането на хомеопатични медикаменти в седалищната област. Пациентката е пренасочена към отделение по обща хирургия за дрениране на абсцеса и по-нататъшно медикаментозно лечение. Този клиничен случай подчертава нуждата от по-обстойни изследвания, касаещи безопасността и надеждността на хомеопатичните инжекционни подходи за третиране на лумбална дискова херния и демонстрира потенциален необичаен риск от въпросната методика на лечение в сравнение с консервативните и хирургични подходи за облекчаване на болката и функционално подобрение на пациентите.