Триметиламинурия (синдром на рибената миризма) - Мусурлиева, Нина (Редки болести и лекарства сираци, 2017)
Синдромът на рибената миризма (известен също като триметиламинурия) е автозомно-рецесивно метаболитно разстройство, характеризиращо се с наличие на необичайно високо количество триметиламин, концентриран в телесните секрети – пот, урина, вагинални секрети, издишван въздух. Състоянието засяга едва 10-15% от популацията и се дължи на дефект в гена FMO3, който е отговерен за разграждането на триметиламина. Диагнозата се поставя след лабораторно изследване на 24-часова урина за нивата на триметиламина. Основен метод на лечение е подходящата хранителна диета, приема на антибиотици, хранителни добавки, използване на подходящи средства за хигиена.