Поглед върху стационарното лечение на туберкулозата в България - Шопов, Димитър; Торньова, Бианка (Редки болести и лекарства сираци, 2015)
Поради прогресивното нарастване на заболеваемостта и болестността й в световен и регионален мащаб, туберкулозата придобива все по-голямо медико-социално значение. С настоящото проучване се прави опит за обзор в период от време (2009 – 2013 г.) върху разпространението на туберкулозата и органната й локализация, както и върху диагностично-лечебния процес на заболелите пациенти в специализираната болнична мрежа в България. Регистрира се спад в новооткритите клинично изразени случаи. Намалява броят на преминалите през стационара пациенти, но се увеличава средният им престой. Лечението на пациенти с усложнени и резистентни форми на туберкулоза увеличава необходимите финансови средства. Необходимостта от адекватно отчитане и обследване на разходите за диагностично-лечебния процес и съответното финансиране от Министерството на здравеопазването гарантира високо качество и високи резултати в борбата с туберкулозата.