Случай на хиперсензитивен васкулит с множествена етиология - Дерменджиев, Светлан; Стойнева-Паскалева, Златка; Дерменджиев, Тихомир; Тодорова, Атанаска; Пенчев, Богомил; Аролски, Илия; Делева, Петя; Димитров, Ангел (Редки болести и лекарства сираци, 2015)
Васкулитът е системно заболяване със засягане стените на кръвоносните съдове от възпалителен процес. Етиологията на заболяването е най-често имуно-алергична, но отключващите фактори и патогенетични механизми са разнообразни и не винаги могат да бъдат уточнени. Диагностицирането допълнително се затруднява от пъстрата хистологична картина, характера на инфилтрата и типа на засегнатите съдове. Поради тези причини липсва и единна общоприета класификация на васкулитите. За разнообразието в етиологичните форми на заболяването свидетелства представеният от нас клиничен случай.