Oрални прояви при пациент със синдром на Даун – представяне на клиничен случай - Мусурлиева, Нина (Редки болести и лекарства сираци, 2015)
Синдромът на Даун (тризомия 21) е генетично заболяване, дължащо се на наличие на допълнителна хромозома в 21-та хомоложна двойка. Представяме клиничен случай на 34-годишна пациентка с този синдром. Оралните изяви при пациентката са типични за нейното състояние – системен генерализиран пародонтит, характерен стоматит за ендокринно-обменното й заболяване (хипотироидизъм), зъбно-челюстни деформации, рецедивиращ herpes simplex, множествен кариес, занемарена орална хигиена. Планът за лечение включва етиотропно, патогенетично и специализирано лечение. Лечението на тези пациенти трябва да е насочено към подобряване качеството им на живот.