Мениджмънт на денталните грижи при пациенти с ß майор таласемия - Мусурлиева, Нина (Редки болести и лекарства сираци, 2016)
Таласемия майор е генетично обусловено заболяване, което се унаследява предимно по автозомно-рецесивен начин. Характеризира се с висок HbF, ранно начало, тежка хемолитична анемия, скелетни и органни увреждания, характерни орофасциални появи. Заболяването се дължи на генетичен дефект (мутация в 11 хромозома). Денталните грижи при пациенти с таласемия майор изискват мултидисциплинарен подход, включващ координация и консултация за извършването на всяка процедура с хематолог и педиатър. Изисква се и дефиренциация на нуждите на пациента от първична или специализирана дентална помощ, защото някои от манипулациите при такива пациенти налагат прилагането им в болнични заведения за предотвратяване на риска от усложнения.