Достъп до иновативни лекарствени терапии в онкологията – опитът на Фонд за онкологични лекарства във Великобритания - Искров, Георги; Чолакова, Христина; Якимов, Иван; Стефанов, Румен (Редки болести и лекарства сираци, 2018)
Заплащането с публични средства на иновативни лекарства за онкологични заболявания представлява особен интерес за здравните власти и обществото като цяло. От една страна, поради обективните незадоволени здравни потребности и висока социална значимост, от друга, поради значителните разходи и финансова тежест за пациенти, лечебни заведения и платци. Този комплексен проблем бива адресиран по редица начини в различните страни. Специално внимание следва да бъде обърнато на Великобритания. Основен механизъм за достъп до лечение с иновативни онкологични лекарства е т. нар. Фонд за онкологични лекарства. Критичният анализ на този опит би бил полезен при подобряване и оптимизиране процесите на оценка и формиране на достъп до иновативни лекарствени терапии в онкологията у нас.