Имат ли принудителните лицензии място в дебата за достъпа до иновативни терапии? - Искров, Георги; Стефанов, Румен (Редки болести и лекарства сираци, 2019)
Достъпът до иновативни здравни технологии остава водещ дискусионен момент в съвременната здравна политика. Постигането на взаимноизгодно и справедливо за всички решение може да бъде изключително сложно, дори невъзможно в определени случаи. Напоследък, интерес за регулаторната практиката представлява възможността за прилагане на принудителни лицензии във фармацевтичната индустрия. Тази законова опция или по-скоро заплахата от използването й може да изиграе определена роля при договаряне на достъп до нови лекарствени терапии. В същото време обаче, това представлява крайна мярка с множество неизвестни дългосрочни последствия за здравния сектор и обществото.