Рядък случай на цепка на устната – хирургично-ортодонтско лечение - Пеев, Илия; Тончев, Цветан (Редки болести и лекарства сираци, 2019)
Тъй като в България до скоро не съществуваше уеднаквен стандарт за лечение на деца с вродени лицеви аномалии (ВЛА), се наблюдават различни по своята тежест проблеми, свързани със семейството, обществото и специалистите: ранна пренатална диагностика; превенция на изоставянето на децата с ВЛА; клиничен протокол, който да координира работата на специалистите; единствено хирургичното лечение се заплаща от НЗОК; социална стигма на пациентите с ВЛА. Впоследствие, специалисти от различни страни на Европа, сред които и България, ратифицират Техническия доклад CEN/TR 16824:2015 „Ранни грижи при бебета, родени с цепнатина на устната и/или небцето“ на Европейския комитет по стандартизация (CEN) през 2015 г. На основата на този документ е издаден български аналог, с цел подпомагане на семействата в нужда, уеднаквяване на критериите за оценка на клиницистите и възможности за международно сътрудничество за подпомагане и постигане на устойчиви резултати.