Орално здраве при пациенти с хронични бъбречни заболявания - Мусурлиева, Нина (Редки болести и лекарства сираци, 2019)
Хроничнoтo бъбречнo заболяване (ХБЗ) е социално значим здравен проблем, оказвайки негативни последици върху качеството на живот на пациентите. Според научни изследвания, при тези болни много по-често се наблюдават патологични състояния в устната кухина в сравнение със здравите лица. Целта на настоящото проучване е да се очертаят типичните промени в оралното здраве на пациентите с хронични бъбречни заболявания, да се представи алгоритъм за тяхното диагностициране и оценка, както да се отправят препоръки за правилното лечение.