Барух Блумберг – учен в движение и ловец на вируса-убиец

  • Ани Кеворкян
  • Ваня Рангелова
Keywords: хепатит Б, ваксина, хепатоцелуларен карцином

Abstract

Повече от петдесет години след откриването на вируса на хепатит В (HBV), той продължава да бъде един от най-важните човешки патогени, атакуващ черния дроб. От инфекциозна болест със сериозни последици към настоящия момент вирусният хепатит В се отнася към заболяванията, намиращи се във фаза на епидемиологичен контрол.

Д-р Барух Самюел Блумберг, определян като „учен в движение“, започва своята кариера в търсене на наследствените различия. Изследванията му водят до откриване на нов вирус – HBV. Скоро след доказване на вирусната етиология на HBV, се потвърждава и връзката му с първичния рак на черния дроб. Той създава първата ваксина за предотвратяване на инфекцията. За своя принос Барух Блумберг е удостоен с Нобелова награда за физиология или медицина през 1976 г.

С право откриването на вируса и създаването на сигурна и ефективна ваксина се определят като едно от забележителните научни постижения на XX век.

References

Baruch S. Blumberg. Biographical. https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1976/blumberg/biographical/
Baruch S Blumberg, MD, PhD: A Life. https://www.foxchase.org/about-us/history/discoveries-fox-chase-research/baruch-blumberg-md-phd-research/biography
Charles W. Carey. American biographies. American scentist. Facts on file, Inc., Infobase Publishing, USA, 2006.
Levene C, Blumberg BS. Additional specificities of Australia antigen and the possible identification of hepatitis carriers. Nature. 1969 Jan 11;221(5176):195-6.
Smith C. The Australia (Hepatitis-associated) Antigen. Res Medica. 1;7(1).
W. Thomas London. Baruch Blumberg. Biographical memoirs. file:///E:/B.Blumberg/blumberg-baruch.pdf
Published
2023-11-05
How to Cite
1.
Кеворкян А, Рангелова В. Барух Блумберг – учен в движение и ловец на вируса-убиец. Редки болести и лекарства сираци [Internet]. 2023Nov.5 [cited 2023Dec.4];14(2):18-2. Available from: http://journal.raredis.org/index.php/RBLS/article/view/185
Section
Статии

Most read articles by the same author(s)